Cea mai buna oala sub presiune la pret redus!

 

Traim intr-o perioada in care mancarea gatita in casa a devenit la mare cautare, iar acest lucru mi se pare ceva firesc. Nimic nu se compara cu ciorba facuta ca la mama acasa!

Pana la urma, gatind acasa stii exact ce ingrediente sunt folosite, este mai sanatos si… pot spune chiar distractiv. Da! Este distractiv sa experimentezi singur, sa faci diferite combinatii si sa vezi ce iese in final. Pana la urma in cazul gatitului limita este cerul nu?

Dar ce faci atunci cand aceasta activitate preferata a ta iti ocupa o buna parte din timp, deoarece faci preparate destul de complexe care iti “rapesc” cateva ore bune din zi? O solutie foarte buna, cu care mergi la sigur, este sa alegi o oala sub presiune.

Ce este oala sub presiune si cu ce ma ajuta?

Este o intrebare fireasca, mai ales daca esti inca la inceputuri in ceea ce priveste tainele gatitului. Un raspuns mai “plastic” ar fi acesta: Oala sub presiune este acel prieten adevarat care te salveaza in momentele de criza.

Desigur acest raspuns este unul destul de evaziv, asa ca o sa reformulez: oala sub presiune te ajuta sa gatesti mult mai rapid si mai sanatos, datorita temperaturii mai inalte de utilizare. Pe scurt: gatesti rapid, sanatos si economic!

Cum face acest lucru oala sub presiune?

Prin faptul ca temperaturile la care lucreaza sunt mult mai ridicate decat in cazul oalelor clasice. Dupa cum bine stiti, apa fierbe la aproximativ 100°C, iar gatitul care implica fierberea se realizeaza la aceast temperatura (in cazul in care folosim o oala clasica).oala sub presiune - gateste sanatos (4)

Ei bine, tocmai aici apare diferenta intre cele doua: oala clasica si cea sub presiune. Cea din urma permite blocarea eliminarii aerului si a aburilor, proces care implica cresterea temperaturii de fierbere la aproximativ 120°C, ceea ce inseamna ca vei termina mult mai repede mancarea.

O intrebare care de multe ori mi-a fost pusa atunci cand am spus acest lucru a fost: “Ok, dar atunci acest lucru nu inseamna ca prin folosirea unei oale sub presiune alimentele isi pierd din nutrienti?”.

NU! Aceasta teorie este una falsa, iar acest lucru nu o spun eu, ci specialistii, potrivit carora “niciun tip de fierbere sau de preparare termică nu distruge substanţial substanţele nutritive din alimente”. Asadar, nu aveti de ce sa va faceti nici cea mai mica grija in aceasta privinta.

Care sunt avantajele utilizarii unei oale sub presiune?

Un prim mare avantaj al gatitului utilizand o oala sub presiune este timpul mult mai redus decat in cazul oalelor clasice. Mai exact, gatitul este cu pana la 80% mai rapid!

Inainte de a trece mai departe, sunt absolut convins ca trebuie sa lamuresc un aspect pe care il consider destul de important pentru multi, si anume: cat de sigura este o astfel de oala?

Raspunsul este unul foarte simplu: riscurile sunt in prezent egale cu 0, datorita numeroaselor sisteme de siguranta dezvoltate de producatori. Aici putem da ca exemple valva de reglare a presiunii, siguranta pentru suprapresiune, element de securitate la deschidere si inchidere, iar lista poate continua, in functie de fiecare model si firma care a produs oala sub presiune.

oala sub presiune (2)

Un al doilea mare avantaj in utilizarea oalelor sub presiune este data de faptul ca mancarea gatita astfel continue mai multe vitamine, minerale si nutrimente decat daca le gatim in mod clasic, iar acest lucru se datoreaza timpului mult mai redus al procesului de fierbere. In acest caz mai exista un argument puternic care demonstreaza cat de sanatoasa este o astfel de metoda: unele legume elibereaza o cantitate mult mai mare de substante nutritive atunci cand acestea sunt tratate termic (de exemplu sparanghelul, rosiile s.a.).

Un al treilea avantaj este o urmare logica a primului. Timpul necesare pregatirii mancarii fiind mult mai redus, automat petrecem mai putin timp in bucatarie ceea ce se traduce prin economie la curent, gaz, timp etc. Pana acum este destul de clar, banuiesc, faptul ca oala sub presiune reprezinta o alegere mai mult decat inteligenta atunci cand ne hotaram sa achizitionam una.

Cum alegem oala sub presiune potrivita?

Dupa multitudinea de argumente pro oalelor sub presiune, sunt absolut convins ca te-am convins sa achizitionezi si tu una, nu-i asa? 🙂 Desigur, pana la urma timpul si sanatatea noastra sunt doua lucruri extrem de importante, iar in cazul primului, irecuperabil.

Asadar, de ce aspecte trebuie sa tii cont atunci cand cumperi o oala sub presiune? In primul rand trebuie sa fii atent la elementele de siguranta pe care producatorul ti le pune la dispozitie, ca de exemplu prezenta valvei de reglare a presiunii sau siguranta pentru supratensiune. Este bine ca acestea sa fie prezente pentru a fi evitate micile incidente (in prezent majoritatea sunt dotate cu asa ceva).

oala sub presiune (1)

In al doilea rand, dupa cum recomanda chiar si profesorul Mencinicopschi, sunt de preferat oalele din oţeluri inoxidabile. De altfel, acest sfat il consider a fi unul general, nu doar in cazul oalelor sub presiune.

Restul aspectelor la care trebuie sa fii atent atunci cand cumperi o oala sub presiune sunt in marea majoritate subiective, tin de fiecare dintre noi in parte. Aici putem da ca exemplu diametrul, capacitatea, prezenta unor manere ergonomice din bachelita si silicon si asa mai departe.

Eu in prezent utilizez oala sub presiune Rapid 24 cm/7 l – Evinox si sunt foarte multumit de aceasta, oferindu-mi toate lucrurile de care eu am nevoie. Va pot spune ca acum mancarea este mult mai delicioasa, iar carnea mult mai frageda. Crede-ma, nu va mai ramane nimic in farfurie dupa ce te apuci de mancat ce ai gatit cu ajutorul oalei sub presiune!

Desigur, acesta nu este singurul model de pe piata care sa va satisfaca toate nevoile in materie de gatit, numarul acestora fiind destul de mare. O lista bogata cu cele mai bune oale sub presiune gasiti accesand una dintre pozele articolului.

O sa va dau un sfat care se aplica in toate situatiile, indiferent de tipul de oala proaspat cumparata. Neaparat trebuie prima data sa o umpleti pe jumatate cu apa si sa o fierbeti, deoarece astfel o igienizati si eliminati acel miros de nou. De asemenea, niciodata sa nu folositi oala sub presiune fara a adauga apa, iar cantitatea de apa trebuie neaprat sa fie de maxim 2/3 din capacitatea oalei.

oala sub presiune - gateste sanatos (3)

1 Comentariu
  • Tanase Vasilica says:

    Produsul este minunat usor de manuit, eficient, dar are un defect . A imbatranit la fel ca mine si nu ii gasesc piese de schimb . Ma refer la partea cu eliminarea surplusului de abur si as dori sa imi trimite-ti variantele pe care sa le cer de la dvs sau alte solutii de rezolvare, Multumesc


Ai o parere despre produs? Spune-ne si noua!



Nume

Email